"For when performance matters"

QUALITY & TECHNOLOGY

04

Apr, 2015 Blog Posts

It's a 'BIT' more complicated !

Apr 04, 2015

‘Bitpassen’ of ‘bitfitten’ is een vrij nieuw concept dat meer en meer in de aandacht komt. Dit is een goed teken, het betekent namelijk dat er een bewustzijn begint te ontstaan. Ook een bit kan bijdragen aan een beter presterend paard en een paard dat zich prettiger voelt.

Bitpassen lijkt vrij simpel. Je pakt een paar grote koffers met bitten en je gaat diverse modellen passen tot je het bit te pakken hebt waar het paard het fijnste op loopt.  Zo simpel is het helaas niet, zoals de titel al zegt: It’s a BIT more complicated !

Voor mij is ‘bitpassen’ hetgene waar al mijn paardenkennis in samenkomt.

De basiskennis over de paardenmond en tandproblemen die ik kreeg via de bitfitopleiding (een vereiste om je aan te sluiten bij de internationale bitfitting association).

image3.jpeg image.jpeg image2.jpeg

De Rijtechnische kennis verkregen tijdens mijn eigen ervaringen in de dressuur maar ook dmv lesgeven en het behalen van mijn ORUN instructeursdiploma. Ik denk dat het van belang is om als bitfitter ook te kunnen herkennen wanneer een tong naar buiten komt omdat er ongelijke teugeldruk is of er een andere ruiterfout wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat je weet wat je als bitfitter kunt verwachten bij het veranderen van een bit.

Hierbij komen we meteen aan bij het volgende punt. Rijtechnische problemen gaan hand in hand met hoe het paard het lichaam gebruikt. Als je geen goede kijk hebt op het lichaamsgebruik van het paard kun je naar mijn mening nooit correct bitpassen. Lichaamsgebruik kan er voor zorgen dat het paard in elke overgang of constant de mond opendoet. Als het lichaamsgebruik niet correct is, zal een bit, wat beter past bij de mond, niet altijd beter zijn.

Een voorbeeld: Als een paard loopt met extreem holle rug, kan het moeilijker nageven en zal het veel met de mond open lopen. Een ander bit kan de mond iets meer doen sluiten omdat het een dunner beter passend bit is, maar als het lichaamsgebruik hetzelfde blijft, dan komt er ook meer druk te staan op dit smallere bit waardoor het weer scherper inwerkt en juist ondanks de betere pasvorm meer schade toe kan brengen.

Spierproblemen en blokkades. De werkdagen die ik niet doorbreng met bitpassen zijn over het algemeen besteed aan het oplossen van spierproblemen en blokkades in het paardenlichaam via de paardensymmetrie methode (combi van osteopathische handgrepen, triggerpointmassage, craniosacraal en andere manuele handgrepen). Doordat ik hier al jaren werkzaam in ben, kijk ik bij het bitpassen ook niet enkel naar de mond. Het aan- of ontspannen van de hals en rugbespiering zegt mij meer of een paard een bit prettig vindt dan de mond zelf.

Kortom bitpassen is iets meer dan alleen maar bitjes in een mond leggen. Voor mij is het dus een combinatie van heel veel stukjes die een puzzel completer kunnen maken. Gelukkig hou ik van puzzelen ...

Blog geschreven door onze WOW preferred partner Natascha van Eijk van Passend Bit. U kan bij haar terecht met alle verdere vragen over dit onderwerp.Labels:
Categorie: Overige

Please add a comment

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres wordt niet publiekelijk weergegeven.)


Captcha Code

Klik op de afbeelding voor een andere captcha.


Google+
Warning: file_put_contents(/home/cubezadel/domains/wowzadels.be/public_html/files/cache/pages/1/f/d/1fd9bd393c2dc82c94b7b72880a2bb8136a8346a04d49002820aab901ed97fd0.cache): failed to open stream: No such file or directory in /home/cubezadel/domains/wowzadels.be/public_html/updates/concrete5.6.3.5_remote_updater/concrete/core/libraries/page_cache/types/file.php on line 62